Istoric

|

Istoria Judo-ului din Sălaj

Primele noţiuni de judo au ajuns în Sălaj datorită ofiţerului de MFA Orosz Gheorghe . Din păcate nu mai ştim nimic despre el. A fost transferat în Sălaj în anul 1968-69.A format o grupă de judo la Şcoala Generelă Simion Bărnuţiu din care au facut parte luptători, gimnaşti etc.În această grupă a început şi Radics Stefan.
După plecarea lui Orosz Gheorghe până în anul 1974 grupa a fost condusă de Varga Iosif venit din Satu Mare( probabil Unio Satu Mare) .A decedat în anul 2005.
În anul 1974 a revenit la Zalau , Radics Ştefan, care între timp a trecut pe la asociaţiile Straja Oradea ,( unde a primit carnet de instructor ), făcând antrenamente cu Ghiţa Lucian şi la ASA Tg. Mures .
A infiinţat o secţie de judo la Victoria Zalau, Armatura Zalau , apoi la Elcond Zalau 1979.Bugetul foarte restrans al asociatiei nu a permis infiintarea unei echipe puternice , sportivii participand numai in campionatele individuale. Nume mai cunoscute fiind Marian Levi,Hadade Sorin,Tout Valer, Ghambutan Radu , care a ajuns pe urma la Steaua Bucuresti, a fost de mai multe ori campion universitar .
In centrul minier Sarmasag s-a format asociatia sportiva “Atletic Sarmasag “, s-a transformat pe urma in “Minerul Sarmasag” , infiintat de dl. professor de fizica, pe urma director adjunct Avram Gavris . Asociatia a functionat pana dupa revolutie cu foarte multi sportivi de la liceul minier, pe la sfarsit a fost ajutat de cel mai valoros elev , Muste Nicolae, decedat in 2007.
La Jibou , Huzonyi Marinel a constituit un centru la Casa Pionerilor , pe care l-a preluat apoi Benone Olaru( medaliat la C.E. 1979 Miskolt, Ungaria).Sectia a functionat 6-7 ani , pana dupa revolutie, dand sportive valorosi , mai ales la caregorii de greutate mari.
Un elev de la Sarmasag , Marinel Dragos a infiintat o grupa de judo la Palatul Copiilor, prin 1992 , care a functionat pana in anul 2000 , atragand elevi de la liceul din localitate, au fost mai multe incercari de a reporni acest club, pana acum fara rezultate .
In Zalau , din cauza privatizarii intreprinderii sponsorizatoare (1993-94) “Elcond”-ul nu a mai avut sustinere financiara. Sectia de judo a functionat doar pe plan local nemaiparticipand la competitii. S-a pus accent mai mare pe Karate Kyokushin, unde s-au realizat mai multe rezultate notabile (costuri cu mult mai mici, concursuri intr-o singura zi, echipe formate din trei sportive, etc).
In anul 2003 , pe langa S.C. Vidalis .Impex SRL , s-a infiintat Clubul Sportiv Vidalis .
Antrenor si vicepresedinte Radics Stefan. Presedintele clubului dl. Viorel Stanca.S-a pornit cu mult entuziasm, mai ales cu sportivii veterani care nu au avut ocazia sa participle la multe competitii pana la aceasta data.Clubul are sectii de Judo, Karate Kyokushin si Sportul pentru toti.


Zalau
04..2008 Radics Stefan

1 Comentário:

MICLEA ADRIAN spunea...

TOT RESPECTUL PENTRU OLARU BENONE

Trimiteți un comentariu

-------------------------------------------------

 

©2009 Judo - Kyokushin karate-do | Template Blue by TNB